O bucatarie bine aprovizionata, organizata, cu foarte multe ustensile, este visul oricarui bucatar. Pentru o reteta reusita, ai nevoie, in egala masura, de talent, ustensile si ingrediente de calitate. Cu cat numarul ustensilelor de gatit este mai mare, cu atat vei putea experimenta mai multe retete sau feluri de mancare. Dar, totusi, nu te-ai putea descurca, deloc, in bucatarie, fara anumite ustensile.
Citeste mai jos pentru a afla mai multe despre 8 din cele mai importante instrumente nelipsite din bucatarie.
1.       Cutitul
Cutitul este cea mai de baza si mai versatila dintre toate ustensilele de gatit. Cum ai putea sa faci mancare fara el? Cum vei taia carnea, zarzavaturile sau branzeturile? Bucatarii pusi in situatia de a alege o ustensila de bucatarie, de care nu s-ar putea lispi, aleg, intotdeauna, cutitul. Cutitele de bucatarie se gasesc, la ora actuala, intr-o varietate foarte mare.
Cutitul bucatarului sef este folosit, mai ales, pentru tocare si feliere. Dimensiunea lui este medie, are lama lunga, conica, de aproximativ 20 de cm.
Cutitul de paine zimtat.
Cutitul cu lama mica, perfect pentru sarcini care necesita precizie.

2.       Tigaia
Regula generala, cand vine vorba de alegerea unei tigai, este sa nu te zgarcesti! Cumpara cea mai buna tigaie pe care ti-o poti permite, si ai grija de ea. Ingrijirea adecvata va creste longevitatea oricarei tigai. La ora actuala, pe piata, sunt comercializate foarte multe tipuri de tigai.
Cele mai bune tigai de pe piata sunt tigaile ceramice. Avand un invelis Bio Eco Natural, mancarea nu se lipeste, nu necesita ulei iar curatarea se face foarte simplu.
3.       Bolul
Un set bun de boluri, de dimensiuni diferite, va permite sa pregatiti un numar foarte mare de preparate, intr-un timp foarte scurt, fiind si un instrument bun de depozitare al alimentelor. In functie de preferintele tale, poti alege boluri din otel inoxidabil, plastic, silicon, lemn, ceramic sau sticla. Daca vrei ca bucataria ta sa fie vie, alege bolurile colorate, iti vor lumina ziua.
4.       Cupe si linguri de masurare.
Daca vrei sa experimentezi retete noi, care necesita condimente sau alte ingrediente, vei avea nevoie si de un set de cupe si linguri de masurare. Regula e regula! Daca vrei ca prajitura sa reuseasca, trebuie sa respecti cantitatile. Cupele sunt de doua tipuri: cupe pentru lichide si cupe uscate.
5.       Telul pentru batut
Exista mai multe tipuri de teluri, dar cel mai des folosit este telul tip balon. Se aseamana cu un bec realizat din fire. Telul are mai multe intrebuintari:
Amesteca ingredientele, pentru a le da o consistenta moale.
Incorporeaza aer intr-un amestec, pentru a o emulsifica.
Combina ingrediente, care, deobicei, nu se amesteca.

6.       Decojitor
Ai curatat vreodata mai multi cartofi folosind doar cutitul? Sunt sigur ca da! Este destul de frustrant si, in plus, iti ia mult timp. Iar daca nu esti nici priceput, probabil vei taia foarte mult din cartof, facand risipa. Cea mai eficienta si simpla modalitate de a curata legumele sau fructele este decojitorul. Acesta iti protejeaza degetele, are un maner confortabil si iti eficientizeaza la maxim curatarea.
7.       Sita
Sita este indispensabila in bucatarie. O folosim atunci cand separam pastele de apa, clatim legumele sau fructele, sau cand vrem sa scapam de excesul de lichid din orice preparat. Sitele vin in mai multe forme si dimensiuni. Sortimentul fiind si mai mare atunci cand aducem in discutie marimea orificiilor. Cu cat ne dorim ca produsul sa fie mai fin, cu atat gaurile trebuie sa fie mai mici. Datorita costului mic, poti sa cumperi mai multe site cu gauri de diferite marimi.

8.       Tacamuri din lemn
Pentru a gati mai eficient, ai nevoie de un set de tacamuri din lemn. Fie ca amesteci aluatul de tort, tocanita de legume sau portia de cartofi prajiti, un lucru e sigur, tacamurile din lemn sunt indispensabile. Ele nu conduc caldura si sunt foarte durabile. Un mare avantaj al tacamurilor de lemn este faptul ca nu reactioneaza cu acizii din alimente, deci nu pune gustul mancarii in pericol, atunci cand le folosesti.

 

Categories: Sfaturi pentru gatit

Lasa un comentariu

Ultimele retete

Chiftele de vita la cuptor

Chiftele de vita la...

Posted on Jan - 7 - 2014

0 Comment

Sos dulce-picant

Sos dulce-picant

Posted on Jun - 2 - 2013

0 Comment

Sarmale cu carne de porc si miel  – Retea speciala pentru masa de Paste

Sarmale cu carne de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Miel in crusta de fistic si menta – Meniu de Paste frantuzesc

Miel in crusta de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Ultimele articole

Retete de prajituri rapide

Posted on Jan - 23 - 2015

2 Comments

Retete de prajituri de...

Posted on Jan - 22 - 2015

0 Comment

Retete prajituri diabetici

Posted on Jan - 21 - 2015

3 Comments

Baruri, Restaurante & Hoteluri

Allegro Pizza

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Dublin Irish Pub

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Olive Garden

Posted on Aug - 24 - 2012

0 Comment

Insomnia Cafe

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Sky Bar Catering –...

Posted on Sep - 27 - 2012

0 Comment