Craciunul si Revelionul se apropie. De-abia asteptam sa vedem ce ne-a adus in dar Mos Craciun si sa mancam cozonac, salata boef, turte cu nuca, sarmale si alte bunatati.
Ne place sa gatim, mai ales atunci cand avem cele mai bune ustensile si vase de gatit. Mancarurile se prepara mai usor si mai repede si riscul de a arde preparatele culinare este mai mic atunci cand folosesti vase de gatit de calitate.
Speram ca acest mic ghid sa va inspire in alegerea ustensilelor si oalelor de gatit.
Cutite de Bucatarie
Toti bucatarii, fie ei amatori sau profesionisti, au nevoie de un numar minim de cutite pentru a-i ajuta in prepararea diverselor feluri de mancare: cutitul pentru tocat, feliat si maruntit, cutitul de transat, cutitul pentru decojit, cutitul pentru paine si un cutit pentru rosii.
Folosind cutitul corespunzator, gatitul devine mai usor, mai rapid si mai placut. Cutitul pentru rosii trebuie sa fie zimtat, altfel va aluneca din cauza pielii fine a rosiilor. Cel pentru decojit, are o forma speciala pentru a permite efectuarea acestei operatiuni rapid. Cutitul pentru tocat, feliat si maruntit trebuie sa aiba o lama mai solida, cu o lungime intre 20 si 30 cm, putin curbata pentru a permite o miscare de balansare in timpul folosirii.
In ceea ce priveste materialul din care este construita lama cutitului, pe langa binecunoscutul inox mai exista si cutite ceramice, construite din oxid de zirconiu, un material al doilea ca duritate dupa diamant. Cutite ceramica isi mentin taisul mai mult timp, nu ruginesc, nu schimba gustul alimentelor taiate si au o greutate mica in comparatie cu cele din inox.
Vase de gatit
Gospodinelor nu le lipsesc de obicei din bucatarie urmatoarele vase de gatit: set de oale de diverse dimensiuni, vase de yena, tavi pentru cuptor, tigai din fonta sau Teflon, tigaie ceramica…
Pe langa aceste vase de bucatarie de baza, noi va mai recomandam si oale sub presiune, oale si tavi din ceramica, tigai wok.
Oala sub presiune este o inventie foarte utila pentru diminuarea timpul de prepare. In oala traditionala, apa fierbe la o temperatura de aproximativ 100°C si nu este posibil sa supui alimentele unei temperaturi mai mari. In cazul oalei sub presiune este insa posibil sa blochezi eliminarea aerului si a aburilor, ceea ce va determina o crestere a presiunii din interior, care va ajunge la valori de pana la 120°C sau chiar mai mult.
Vasele de gatit din ceramica au o calitate net superioara fata de cele din inox, deoarece sunt mai rezistente, se curata mai usor si asigura o distributie egala de caldura.
Un wok este de asemenea o investitie binevenita in bucatarie pentru ca necesita o cantitate infima de ulei, nu permite lipirea ingredientelor de tigaie, preparatele culinare se gatesc repede si uniform.
Electrocasnice
Instrumentele moderne pentru bucatarie ne usureaza inzecit viata. Va mai aduceti aminte cat ne chinuiam inainte sa facem frisca sau maioneza cu telul manual ? Din fericire, acum avem mai multe alternative moderne care ne optimizeaza timpul petrecut in bucatarie, precum : blender, mixer, aparat de facut inghetata, cantare de bucatarie, storcatoare de fructe, fierbatoare electrice, cuptoare cu microunde, aparate de cafea…
Lasa un comentariu