Uneori, fara sa ne dam seama, cumparam foarte multa mancare si apoi ajungem sa o aruncam fie ca nu ne mai place, fie ca expira. In aceste conditii, este necesar sa invatam cum sa reducem cantitatea de deseuri alimentare. Iata cateva sfaturi.

Fie ca gatesti acasa, fie ca te pregatesti sa comanzi, prepara sau cumpara doar cat ai nevoie. In caz ca ai gatit prea mult, incearca sa consumi totul inainte de a se strica;

Daca mancarea preparata nu-ti mai “face cu ochiul”, incearca s-o redecorezi, astfel incat sa-ti para mult mai apetisanta;

O alta varianta buna ar fi sa congelezi mancarea, punand-o intr-o caserola si sa o scoti atunci cand nu ai chef sa gatesti sau nu ai bani sa comanzi;

Evita sa mergi la cumparaturi atunci cand iti este foame. Daca, spre exemplu, mergi la supermarket direct de la munca, pentru ca iti va fi foame, vei pune in cos tot ceea ce vezi;

Incearca sa-ti impui o limita pentru fiecare sedinta de cumparaturi, astfel incat sa nu te lasi luat de valul poftelor. Iar in caz nu te poti abtine, ia la tine suma respectiva cash, ca sa fii nevoit sa te incadrezi in ea;

Verifica ce ai in frigider, congelator, in camara inainte sau in baie, ca sa-ti faci o lista de cumparaturi rationala inainte de a pleca la shopping;

Daca n-ai nevoie de un sac de cartofi, fa-ti cumparaturile din piata, ca sa poti lua cat ai nevoie sau cauta pachetele individuale de legume si fructe. Asa nu vor mai ajunge in cosul de gunoi;

Ai grija ca datele de expirare inscrise pe ambalajele alimentelor sa fie cat mai indepartate, ca sa nu te trezesti ca nu apuci sa le mananci si le arunci nedesfacute, dar cu termenul de garantie depasit;

Verifica zilnic fructele sau legumele din frigider si elimina-le imediat pe cele stricate, ca sa nu le afecteze si pe celelalte;

Nu spala fructele si legumele inainte de depozitare. Excesul de umiditate provoaca pete, ofilire si mucegai pe acestea;

Pune-ti imaginatia la treaba si prepara ceva cu resturile alimentare comestibile. De exemplu, toaca ultima feliuta de sunca si rade coltisorul de branza care se usuca pe farfurie, apoi prepara din ele un sendvis la cuptor.

Sursa: Libertatea.

 

 

Categories: Pastrarea alimentelor

Lasa un comentariu

Ultimele retete

Chiftele de vita la cuptor

Chiftele de vita la...

Posted on Jan - 7 - 2014

0 Comment

Sos dulce-picant

Sos dulce-picant

Posted on Jun - 2 - 2013

0 Comment

Sarmale cu carne de porc si miel  – Retea speciala pentru masa de Paste

Sarmale cu carne de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Miel in crusta de fistic si menta – Meniu de Paste frantuzesc

Miel in crusta de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Ultimele articole

Retete de prajituri rapide

Posted on Jan - 23 - 2015

2 Comments

Retete de prajituri de...

Posted on Jan - 22 - 2015

0 Comment

Retete prajituri diabetici

Posted on Jan - 21 - 2015

3 Comments

Baruri, Restaurante & Hoteluri

Bliss Coffee

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Queen Caffe

Posted on Aug - 25 - 2012

0 Comment

Chiaroscuro

Posted on Aug - 24 - 2012

0 Comment

Osteria Roma

Posted on Aug - 16 - 2012

0 Comment

Dublin Irish Pub

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment