In copilarie, sfecla rosie nu era foarte des intalnita in magazine. Ea era folosita de bunici, ca ingredient principal, pentru delicioasele muraturi. In zilele noastre, poti gasi cu usurinta sfecla rosie proaspata, pe toata durata iernii, in supermarketuri sau aprozare. De fapt, culoarea ei izbitoare, gustul distinct si mai ales beneficiile ei extraordinare fac din sfecla rosie un aliment preferat si foarte des intalnit in restaurante.
Desi poti cumpara sfecla rosie deja preparata in supermarket, cea mai simpla, si mai ieftina metoda, ramane prepararea ei acasa, in bucataria proprie.
Cum alegi sfecla rosie?
Alege o sfecla rosie tare, fara cute, deoarece acestea sunt cele mai proaspete. De obicei, vei gasi sfecla proaspata cu frunzele inca atasate, netaiate.
Cum o cureti?
Asigura-te ca tai frunzele cu 2-3 cm deasupra sfeclei, astfel incat, sa reduci la minim scurgerea lichidului rosu, foarte benefic si gustos. Cand vine vorba de decojire, sfecla rosie calda se decojeste cel mai usor. Dupa ce se raceste, pur si simplu o decojiti, dar aveti grija sa purtati manusi, daca nu doriti sa va colorati mainile in rosu.
Cum o gatesti?
- Se fierbe
Se spala sfecla usor, asigurandu-te ca nu rupi pielea apoi se pune intr-o oala cu apa calda, se fierbe pana se inmoaie, in jur de 20-30 de minute.
- Se coace in cuptor
Poti aburi putin sfecla apoi o poti introduce in cuptor, incalzit in prealabil la 150 grade Celsius. Se lasa aproximativ 2 ore. Iti vei da seama ca sfecla este gata, atunci cand o frecati intre degete si coaja se desprinde usor.
- Se mananca cruda in salate sau garnituri.
1 reteta simpla, in care ingredientul principal este sfecla rosie.
Odata cu venirea sezonului rece, riscul aparitiei racelilor si a gripelor creste. Ce mod sanatos si natural de ati imbunatatii sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte cu frigul si iarna exista? Iti spunem noi, consumul de sfecla rosie!
Sfecla rosie este un aliment minune care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia oricarei persoane. Iti prezentam mai jos o reteta simpla, foarte usor de realizat.
Ciorba de sfecla rosie
Se prepara foarte rapid, este gustoasa si sanatoasa, in acelasi timp. Poti prepara aceasta ciorba in 60 de minute.
Ingrediente necesare:
- 1 sfecla mare, circa 200 de grame.
- 2 morcovi.
- 2 cepe.
- 2-3 cartofi.
- 1 litru de bors natural, facut de bunica.
- Verdeturi – patrunjel, leustean
- 2 oua.
- Smantana 100 g.
Cum o preparam? Nimic mai simplu! Sfecla se curata, se taie fideluta si se pune la fiert impreuna cu ceapa si morcovul (maruntit in prealabil). Dupa 20 de minute de fierbere, adauga cartofii taiati cubulete.
Cand cartofii s-au fiert, adauga borsul si verdeata taiata marunt. Mai lasa 4-5 minute la fiert, si adauga ouale batute bine, amestecand imediat, pentru a nu se coagula.
Smantana se pune dupa gust.
Pofta Buna!
Lasa un comentariu