Cuptor, plita, frigider si congelator, masina de spalat vase, aspirator…toate aceste aparate au devenit indispensabile vietii casnice, gatitului, curateniei. Chiar daca le aveti de mult timp sau de-abia le-ati cumparat, nu uitati sa le ingrijiti. Pentru a prelungi durata vietii si pentru pastrarea eficacitatii aparatelor electrocasnice, e nevoie cateodata doar de cateva gesturi simple dar frecvente. Cateva recomandari pentru intretinenerea aparatelor electrocasnice mari si mici.
Cuptorul
Daca cuptorul dumneavostra poseda functia autocuratare, folositi-o o data pe luna. Chiar inainte, strangeti eventualele firimituri si indepartati gratarul si alte vase pentru a evita stricarea acestora. In cazul unei intretineri manuale, petele de grasime sunt mai usor de curatat atunci cand cuptorul e inca cald. Nu acoperiti cu foaie de aluminium marginile si vasele cuptorului, acesta ataca smaltul.
Plita
Fiecarei componente a plitei ii corespunde un mod de intretinere specific. Un burete de razuit este ideal pentru pastrarea emailului. Pentru inox, un burete de preferinta moale este cel mai potrivit. In orice caz, stergeti urmele de pe plita cat mai repede posibil pentru a evita o curatare mult mai neplacuta ulterior.
Frigiderul si congelatorul
In mod obisnuit, dezghetati frigiderul daca nu e dotat cu functia dezghet automat. Atentie: nu incercati sa luati gheata cu cutitul sau cu orice alt obiect taios. Riscati sa stricati circuitul de inghetare.
Curatati interiorul cu un detergent de vase dupa aceea folositi un dezinfectant obisnuit. Pastrati aceasta ordine: mai intai folositi un detergent impotriva murdariei si dupa aceea un dezinfectant impotriva depunerilor bacteriene. Clatiti si uscati cu atentie.
Cand sa decongelati frigiderul? Imediat ce gheata atinge un strat mai mare de 3 mm. Evitati orice obiect ascutit pentru inlaturarea ghetii.
Dupa fiecare utilizare, stergeti marginile si interiorul usii cu ajutorul unei lavete umede. Cu o perie de plastic, inlaturati alimentele incrustate in ventilatie. Pentru a elimina mirosurile neplacute: amestecati intr-un bol suc de lamaie (sau otet) si apa, fierbeti continutul si lasati aburul sa actioneze asupra peretilor. De asemenea, aveti grija in ce fel de recipient doriti sa incalziti alimentele in cuptorul cu microunde, deoarece unele materiale nu rezista caldurii degajate si pot dauna functionarii aparatului.
Aspiratorul
Nu aspirati niciodata apa, doar daca aspiratorul dumneavostra poseda aceasta optiune. Umiditatea deterioreaza sacul si sistemul electric. Inainte de fiecare utilizare, verificati daca canalele de legatura ale sacului de praf nu sunt infundate. Schimbati sacul des daca e nevoie. Daca e plin, aspiratorul isi pierde din forta de aspirare si praful se poate infiltra in motor, stricandu-l.
Masina de spalat vase
Cel putin de 2 ori pe an, lasati masina de spalat vase sa se curete singura cu un program de spalare de minimum 65° si folositi un produs degresant sau dezodorizant. Acest lucru permite dizolvarea urmelor de grasime, elimina mirosurile neplacute si detartreaza cuva. Verificati o data pe an furtunurile de intrare si de evacuare a apei.
Lasa un comentariu