Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, cadouri, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare diferite de la o regiune la alta a tarii. Pentru toate gospodinele, masa de Craciun inseamna traditie si bun gust, atat in ceea ce priveste decoratiunile, cat si mancarurile specifice acestei sarbatori. Adunate de-a lungul anilor, retetele de Craciun reprezinta atuul atmosferei de sarbatoare si de voie buna.

Mancarurile traditionale: bucataria romaneasca in preajma sarbatorilor!

Potrivit traditiilor romanesti, Craciun este numele pastorului in staulul caruia s-a nascut Iisus Hristos. Aceasta poveste si cea a Maicii Domnului au fost spuse sub diferite versiuni, de-a lungul timpului. Fiind o sarbatoare magica, romanii si nu numai, o sarbatoresc cu mare fast, cu speranta, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare delicioase.

Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna. Astfel ca, de pe o masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, cozonacul sau ciorba de burta. La aceste mancaruri traditionale, marea majoritate a gospodinelor au adaugat si salata boeuf, devenita, astfel o reteta culinara traditionala. Nelipsite de pemasa de Craciun ar trebui sa fie nucile si ouale, cu o simbolistica complexa (rezistenta in timp, eternitatea), prea putin cunoscuta de multi dintre noi.

Retetele culinare de Craciun: savoarea gustului de sarbatoare!

Daca mancarurile traditionale de Craciun nu va ofera senzatia unei mese imbelsugate, optati pentru varianta retetelor culinare exotice sau a retetelor de dulciuri propuse de revistele dedicate bucatariei sau de site-urile gastronomice online. Pentru a oferi diversitate mesei dumneavoastra de Craciun si pentru a va „indulci” invitatii, alegeti un desert racoros, usor de preparat, ideal pentru a incheia asa cum se cuvine o masa de Craciun. Daca v-ati plictisit sa preparati aceleasi retete culinare in fiecare an, incercati savoarea mancarurilor exotice, ideale mai ales pentru persoanele care tin o cura de slabire sau al caror organism nu permite consumul de grasimi. Salata de fructe de mare, pestele, retele cu spanac sau pepene galben sunt unele dintre mancarurile exotice recomandate pentru a fi in forma in preajma sarbatorilor sau pentru a da jos kilogramele in plus acumulate in urma consumului mare de grasimi. Cu astfel de retete, veti diversifica si personaliza masa de Craciun, iar invitatii dumneavoastra vor fi, cu siguranta, mai mult decat multumiti. Desi recomandate, in special, in timpul sezonului cald, retele culinare din fructe si mancarurile exotice va vor aduce in casa caldura zilelor de vara, atat de dorite in zilele friguroase de iarna.

 

Lasa un comentariu

Ultimele retete

Chiftele de vita la cuptor

Chiftele de vita la...

Posted on Jan - 7 - 2014

0 Comment

Sos dulce-picant

Sos dulce-picant

Posted on Jun - 2 - 2013

0 Comment

Sarmale cu carne de porc si miel  – Retea speciala pentru masa de Paste

Sarmale cu carne de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Miel in crusta de fistic si menta – Meniu de Paste frantuzesc

Miel in crusta de...

Posted on Apr - 19 - 2013

0 Comment

Ultimele articole

Retete de prajituri rapide

Posted on Jan - 23 - 2015

2 Comments

Retete de prajituri de...

Posted on Jan - 22 - 2015

0 Comment

Retete prajituri diabetici

Posted on Jan - 21 - 2015

3 Comments

Baruri, Restaurante & Hoteluri

Chiaroscuro

Posted on Aug - 24 - 2012

0 Comment

CAFE DU THEATRE

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment

Don Nico

Posted on Aug - 24 - 2012

0 Comment

Bells

Posted on Aug - 24 - 2012

0 Comment

Bourbon

Posted on Aug - 23 - 2012

0 Comment