Multi dintre noi nu stiu poate ca nu este indicat sa luam antibiotice cu lactate sau ca este indicat sa evitam consumul de dulciuri cand ne tratam cu medicamente pe baza de cortizon. In unele situatii, consumul unor alimente concomitent cu anumite tipuri de medicamente pot diminua sau potenta actiunea pilulelor prescrise.
Laptele si produsele lactate
Farmacist Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi: “Produsele lactate nu trebuie consumate concomitent cu antibioticele, mai ales tetracicline, deoarece ionii de calciu, magneziu, fierul continute de lapte impiedica absorbtia tetraciclinelor. Administrarea tetraciclinelor se poate face la 2-3 ore dupa consumul produselor lactate.
Alcoolul
Alcoolul are efect sedative, creste toxicitatea medicamentelor utilizate in tratamentul bolilor cardiace, neurologice, hepatice. Nu se consuma cind se administreaza paracetamol. De asemenea, inactiveaza unele medicamente: penicilina G, V, amoxicilina, ampicilina, oxacilina. Nu afecteaza activitatea tetraciclinei, gentamicinei, kanamicinei, cloramfenicolului. Este interzisa asocierea cu somnifere, tranchilizante, antidepresive, antiepileptice.
Sarea
Determina retentie hidrosalina (pot aparea edeme si hipertensiune arteriala), daca este consumata in timpul tratamentului cu medicamente cortizonice.
Dulciurile
Nu se asociaza cu medicamentele pe baza de cortizon deoarece cresc riscul de aparitie a diabetului zaharat.
Cafeaua
Nu se asociaza cu diureticele (deoarece are efect diuretic si stimulant psihomotor). De asemenea, reduce actiunea sedativa a medicamentelor deprimante a sistemului nervos (somnifere, anxiolitece, benzodiazepine).
Sunatoarea
Scade efectul medicamentelor tonicardiace, antiasmatice, antiulceroase, imunodepresive, contraceptive orale cind este consumata concomitent cu acestea. In momentul in care se intrerupe administrarea de sunatoare, efectul acestor medicamente poate creste foarte mult.
Gratarul
Carnea pregatita la gratar (pe carbuni) poate genera unele substante inductoare enzimatice, capabile sa favorizeze metabolizarea si eliminarea rapida din organism a unor medicamente, precum cele antiastmatice (aminofilina, teofilina), a unor analgezice (paracetamol), antiaritmice (propranolol), anxiolitice sedative (diazepam).
Sucul de grapefruit
Interfereaza cu medicamentele antiaritmice, antidepresive, antivirale, imunosupresoare (medicamente prescrise in cazul rejectiei unui organ transplantat), cu medicamentele folosite pentru scaderea colesterolului din singe. Sucul de grapefruit contine o substanta ce inhiba una dintre enzimele complexului citocromic, ceea ce poate determina cresterea concentratiei in singe a medicamentelor metabolizate.
Medicamente
* Medicamentele antidepresive (IMAO) nu se asociaza cu brinzeturi fermentate, vin rosu (in special), bere, deoarece pot declansa crize de hipertensiune arteriala.
* Medicamentele anticoagulante nu se asociaza cu alimente ce contin vitamina K (patrunjel, spanac, urzici, salata, varza, broccoli). Medicamentele anticoagulante au rolul de a fluidiza singele, iar alimentele ce contin vitamina K actioneaza invers (asigura coagularea singelui si scad riscul hemoragiilor). Asocierea acestor alimente cu medicamentele anticoagulante creste riscul de tromboza (formarea cheagurilor).
* Medicamentele antiacide nu se asociaza cu consumul de fructe acide (citrice), sucuri acide, bauturi carbogazoase, deaorece aciditatea acestora scade efectul medicamentelor.
Sursa: Ziarul de Iasi
Lasa un comentariu