Caracterizata prin flexibilitate, gama larga de ingrediente si o varietate regionala a retetelor culinara, felurile de mancare din bucataria italiana sunt un element important al stilului de viata italian reflectand in principal cultura si istoria acestui popor.
Vorbind strict din punct de vedere culinar, bucataria italiana se traduce printr-o incredibila diversitate. Felurile de mancare, ingredientele, timpul de preparare si mirodeniile se schimba radical de la o regiune la alta.
Bucataria italiana: componentele unei mese traditionale italiene
Elementul constant este filozofia de baza. Mesele sunt vazute ca o ocazie pentru familie si prieteni de a se relaxa inainte de a se intoarce la viata agitata a secolului XX.
1. Primo – antipasto – felul intai
Antipasto se poate echivala in bucataria romaneasca ca aperitiv, denumit in bucataria italiana: assaggio di primi sau gustare a primelor feluri, antreuri.
Se pot servi: tipuri de supe minestrone, supe groase din zarzavaturi proaspete, paste, orez sau fasole, care pot contine si carne, supe de peste, supe limpezi sau supe de legume cu paste.
Antipasta: bruschetta (paine prajita unsa cu usturoi si ulei de masline), antipasti cu peste, cu carne, vegetariene, antipasti prajite, gustari
2. Secondo sau felul doi
Dupa primul fel, se serveste felul al doilea, secondo, felul principal bazat pe carne, peste, oua sau legume cu o garnitura aleasa astfel incat sa-l complimenteze. De exemplu, puteti incerca scottiglia, o tocana specifica regiunii Toscana, impreuna cu spanac fiert deshidradat (squeezed dry) condimentat (sauteed) cu ulei de masline si usturoi. Portiile sunt de asemenea mici, in jur de 150 de grame, si in plus garnitura si painea. Se pot servi mai multe secondo la restaurant sau la mesele festive.
3. Deserturi
Masa de pranz se incheie de obicei cu fructe proaspete si cu o cescuta de espresso. In cazul in care aveti o masa festiva acasta va avea un desert mai elaborat, continand branzeturi, budinca, produse de patiserie sau prajituri cum ar fi faimosul tiramisu.
Daca analizam atent ingredientele si felurile de mancare putem observa ca bucataria italiana se poate defini prin echilibru, continand carbohidrati (primul fel si painea) dar nu exagerat, proteine (se regasesc in felul intai si al doilea), vitamine si minerale bogat regasite in zarzavaturi, legume si fructe.
Bucataria italiana: vin pe placul tuturor
In toate cazurile se va servi vin. La o masa festiva, vor fi mai multe vinuri, alese astfel incat sa complimenteze respectivele feluri de mancare, si de obicei va fi o sticla de vin spumos la desert.
Un pranz din zilele de lucru va incepe cu un primo (felul intai), constand dintr-o farfurie adanca cu supa, risotto (orez) sau pasta (spaghetti) de diverse feluri. Cantitatea de mancare este de aproximativ o cana sau poate putin mai mult, deoarece nu are scopul de fi o masa intrega. La restaurant sau la mesele festive, pot fi mai multe feluri intai, spre exemplu risotto, o varietate de pasta si ravioli (paste umplute), dar volumul lor total va fi tot in jur de o cana.
Lasa un comentariu